Reisebrev fra Berlin

En desemberhelg åpnet dørene til en opplevelsesrik studietur arrangert sammen av YATA Norge og YATA Tyskland. Fra 10. til 12. desember ble Berlin arenaen for et vellykket forsøk på å øke kunnskapen om tysk-norske forhold, knytte sterkere bånd mellom to nasjonale YATA-lag og utveksle erfaring for alle våre medlemmer.

Turen bar preg av engasjement og deltakelse, til tross for noen siste øyeblikks endringer i antallet deltakere grunnet høysesong for sykdom. Totalt syv medlemmer fra YATA Norge satte kursen mot Berlin den 10. desember. Etter en ettermiddag med mingling sammen med YATA Tyskland, startet vi programmet med en guidet tur gjennom Berlins politiske sentrum. Deretter tok vi veien til det tyske forsvarsdepartementet, der kommandør Göran Swistek og kaptein Torben Jürgensen delte innsikt om Arktis, klimasikkerhet og det tysk-norske forsvarssamarbeidet.

På agendaen stod også et besøk hos Den tyske Atlanterhavskomiteen, der Anna Wojtas fra Tadaweb og Marco Lotz fra Capgemini presenterte perspektiver på innovasjon og anskaffelser i forsvarssektoren. Deltakerne engasjerte seg gjennom hele dagen med gode spørsmål og aktive diskusjoner om ulike problemstillinger. Kvelden ble avsluttet med en felles middag, der tysk-norske samarbeid ble diskutert over deilig tysk mat. Kaptein Jan Czarnitzki bidro også ved å fortelle om informasjonsarbeidet til det tyske Forsvarsdepartementet.

På tirsdag fortsatte programmet med et foredrag om energisikkerhet ved Maria Pastukhova fra Third Generation Environmentalism, etterfulgt av et besøk til Den norske ambassaden i Berlin. Forsvarsattaché Fredrik Borgmann delte sitt arbeid og ga et innblikk i det norske perspektivet på temaene som ble diskutert tidligere. Til tross for en travel dag, fant deltakerne tid til å utforske Berlin på egen hånd før hjemreisen.

Konklusjonen er entydig – studieturen var en overveldende suksess. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært svært positive, og flere har uttrykt ønske om å fordype seg ytterligere i tysk-norske forhold i fremtidige studier og jobber. Fra YATA Norge og Tyskland er ønsket sterkt for en tilsvarende studietur til Oslo i løpet av 2024, forhåpentligvis med finansiell støtte fra Willy-Brandt-Stiftelsen også denne gangen!

Legg igjen en kommentar